Σε αυτό το σπίτι δεν υπάρχει ησυχία ποτέ. Έκατσα στο καλαθάκι μου ήσυχα να κοιμηθώ αλλά που τέτοια τύχη .....
΄Ηρθε η Κάτια σίφουνας από το σούπερ -μάρκετ φορτωμένη σακούλες.
<<ΖΙΖΕΛ ,ΖΙΖΕΛ ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΠΗΡΑ.
ΘΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΛΑ .ΕΙΝΑΙ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ:
ΓΑΡΙΔΟΥΛΕΣ ,ΧΤΑΠΟΔΑΚΙΑ,ΜΥΔΙΑ,ΣΤΡΕΙΔΙΑ....>>
Σαρακοστιανά τι είναι τούτο πάλι;Καινούρια αρρώστια;Πόσα έχω να μάθω ακόμα.
Nα ΄μαστε στην κουζίνα . Ετοιμαζόμαστε να φτιάξουμε τραγάνες λαγανίτσες , μύδια γιουβέτσι
καλαμαράκια γεμιστά,ταραμοσαλάτα.θα σας τις δώσω τις συνταγές από δυο γνωστούς σεφ και όχι μόνο.
Καλή επιτυχία σε όλους!!!
|
ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΑ |
| |
|
| |
| 2 ½ κ. μεγάλα καλαμάρια 4 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα 600 γρ. ρύζι 2 φλιτζάνια τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό 1 κ. ντομάτες τριμμένες 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας 1 φλιτζάνι κουκουνάρι 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο αλάτι/πιπέρι οδοντογλυφίδες |
| |
|
Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα καλαμάρια Ψιλοκόβετε τα πλοκάμια.
|
|
Σε μια κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά , ρίχνετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια να αφήσουν τα υγρά τους και ανακατεύετε για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και το τριμμένο κρεμμύδι να μαραθεί. Ρίχνετε μπόλικο αλάτι και πιπέρι και αφήνετε για 5 λεπτά.
|
|
Προσθέτετε τον μαϊντανό, το κουκουνάρι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και περιμένετε για περίπου 10 λεπτά.
|
|
Στη συνέχεια ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε και αφήνετε για περίπου 15 λεπτά να βράζουν
|
|
Ξεπλένετε το ρύζι.
|
|
Χωρίζετε τη σάλτσα που μόλις ετοιμάσατε σε 2 κατσαρόλες. Στη μια προσθέτετε το ρύζι να βράσει μαζί με το περιεχόμενό της και να αποτελέσει τη γέμιση για τα καλαμάρια. Την άλλη την αφήνετε στην άκρη για να βράσετε τα γεμισμένα καλαμάρια.
|
|
Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια παίρνετε ένα ένα τα καθαρισμένα καλαμάρια και αρχίζετε να τα γεμίζετε. Κλείνετε το κάθε καλαμάρι με μια οδοντογλυφίδα.
|
|
Μόλις γεμίσετε όλα τα καλαμάρια, ρίχνετε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, αφήνετε να ζεσταθεί και τα σωτάρετε ένα ένα .
|
|
Το κάθε καλαμάρι που σωτάρεται, το μεταφέρετε μέσα στην 2η κατσαρόλα με τη σάλτσα. Όταν βάλετε όλα τα καλαμάρια στην κατσαρόλα, αφήνετε να μαγειρευτούν για περίπου 30 λεπτά.
|
| |
|
Αυτή η συνταγή παρουσιάστηκε στο επεισόδιο Μπουκιά & Συχώριο στην Κάλυμνο
|
|
ΛΑΓΑΝΑ ΤΗΣ ΚΑΤΙΑΣ |
- 750 γρ. αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό
- 1 φλιτζάνι γλυκό λευκό κρασί
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 1 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κουταλιά γλυκάνισο (προαιρετικά)
- λίγο σουσάμι άσπρο και μαύρο
|
ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΗ |
- 1 κιλό χταπόδι
- 15 κρεμμυδάκια στιφάδου καθαρισμένα
- 5 σκ. σκόρδο
- 350 γρ. ελιές μαύρες
- 2-3 φύλλα δάφνης
2-3 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
- πιπέρι
- λίγο μπούκοβο
- ελαιόλαδο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Αφαιρούμε το κουκούτσι από τις ελιές και τις κόβουμε 2-3 κομμάτια.
- Καθαρίζουμε καλά το χταπόδι κάτω από τρεχούμενο νερό και τρίβουμε τις βεντούζες του καλά γιατί εκεί συνήθως κρύβεται άμμος. Κόβουμε τα πλοκάμια σε κομμάτια 2 εκ. και τα κρατάμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
- Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το χταπόδι μέχρι να πάρουν χρώμα τα κρεμμυδάκια.
- Σβήνουμε με το μπαλσάμικο,ρίχνουμε τις ελιές μέσα, τη δάφνη, το μπούκοβο και το πιπέρι κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτεί και το χταπόδι.
- Τα τελευταία 10 λεπτά του μαγειρέματος ελέγχουμε αν το χταπόδι μας έχει βγάλει πολλά υγρά. Άν έχει συμβεί αυτό, τότε αφήνουμε το καπάκι
- ανοιχτό μέχρι να εξατμιστούν τα επιπλέον υγρά και το χταπόδι μας να μείνει μόνο με τη σαλτσούλα του.
Μύδια σαγανάκι από τον Άκη
Υλικά: (για
2 άτομα) 500 γρ. μύδια1 κρεμμύδι ξερό μέτριο ψιλοκομμένο1-2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο1 ποτήρι λευκό κρασί1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές ροδέλες1 κομμάτι τυρί φέτα, όσο ένα πακέτο τσιγάραλίγο μαϊντανό ( προαιρετικά)αλάτι-πιπέρι Εκτέλεση: 1. Τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και την
πιπεριά στο λάδι, να μαραθούν.2. Ρίχνουμε τα μύδια και σβήνουμε με το κρασί.3. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη
φέτα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει το ζουμί τους.4. Τότε προσθέτουμε τη φέτα σε κομματάκια και
αφήνουμε να πάρει μια βράση για να λιώσει το τυρί. Συνοδέψτε
το με τηγανητές πατάτες.
.
ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ ΑΠΟΤΗ ΜΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΙΑΣ
Συστατικά
- 200 γρ. ταραμάς
- 300 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
- 1 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- Το χυμό από 2 λεμόνια
- Πιπέρι
Τρόπος μαγειρέματος
1
Μούσκεψε το ψωμί - μόνο την ψίχα - σε νερό και στίψε καλά ανάμεσα στα χέρια
2
Βάλε το κρεμμύδι σε επεξεργαστή τροφίμων και γίνει πολτός μαζί με το λάδι
3
Στη συνέχεια πρόσθεσε τον ταραμά, το ψωμί και το χυμό λεμόνι και συνέχισε το χτύπημα να πάρεις μια ομοιόμορφη κρέμα
4
Δοκίμασε και ανάλογα ρύθμισε πόσο αλμυρή είναι προσθέτοντας ψωμί ή/και λεμόνι. Σέρβιρε
|
Σχόλια