Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Το βραχιολάκι του Μαρτίου - Η ιστορία και το έθιμο του «Μάρτη»!            ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !!!!!

Μην ξεχάσετε να φτιάξετε το βραχιολάκι σας για το Μάρτη!
Η Κάτια μου έφτιαξε και εμένα αλλά η γυναίκα είναι όπως πάντα υπερβολική.
Αντί για βραχιολάκι  μου έφτιαξε  ολόκληρο λουράκι  με κόκκινο  και άσπρο
φλος νηματάκι,και του κρέμασε και ένα κουδουνάκι.
Περπατώ και κουδουνίζω!
Ύστερα από την κατασκευή  έπρεπε να υποστώ και το δεύτερο μαρτύριο της ημέρας ,να ακούσω από την Κάτια για το έθιμο του Μάρτη.

Έλα Κάτια , νιαουρίζα ,πάμε μια βολτίτσα. Έχει τόσο ωραία μέρα έξω.Μου τα λες εκεί. Πίνοντας το καφεδάκι μας.

Μάθετε και εσείς ,όχι μόνο εγώ.
Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια.
Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.
Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του. Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.
Το έθιμο του Μάρτη γιορτάζεται ίδιο και απαράλλαχτο στα Σκόπια με την ονομασία Μάρτινκα και στην Αλβανία ως Βερόρε. Οι κάτοικοι των δυο γειτονικών μας χωρών φορούν βραχιόλια από κόκκινη και άσπρη κλωστή για να μην τους «πιάσει» ο ήλιος, τα οποία και βγάζουν στα τέλη του μήνα ή όταν δουν το πρώτο χελιδόνι. Άλλοι πάλι, δένουν τον Μάρτη σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία, ενώ μερικοί τον τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη ημέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή.
Τηρώντας παραδόσεις και έθιμα αιώνων, οι Βούλγαροι, την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται Μαρτενίτσα. Σε ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας, οι κάτοικοι τοποθετούν έξω από τα σπίτια τους ένα κομμάτι κόκκινου υφάσματος για να μην τους «κάψει η γιαγιά Μάρτα» (Μπάμπα Μάρτα, στα βουλγαρικά), που είναι η θηλυκή προσωποποίηση του μήνα Μάρτη. Η Μαρτενίτσα λειτουργεί στη συνείδηση του βουλγαρικού λαού ως φυλαχτό, το οποίο μάλιστα είθισται να προσφέρεται ως δώρο μεταξύ των μελών της οικογένειας, συνοδευόμενο από ευχές για υγεία και ευημερία.
Το ασπροκόκκινο στολίδι της 1ης του Μάρτη φέρει στα ρουμανικά την ονομασία Μαρτιζόρ. Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο και είναι στενά συνδεδεμένο με αρκετά έθιμα και παραδόσεις της Ρουμανίας. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Θεός - Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. Τον απήγαγε, όμως, ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι.
Μια ημέρα ένας νεαρός, μαζί με τους συντρόφους του σκότωσε τον δράκο και απελευθέρωσε τον Ήλιο, φέροντας την άνοιξη. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του και το αίμα του -λέει ο μύθος- έβαψε κόκκινο το χιόνι. Από τότε, συνηθίζεται την 1η του Μάρτη όλοι οι νεαροί να πλέκουν το «Μαρτισόρ», με κόκκινη κλωστή που συμβολίζει το αίμα του νεαρού άνδρα και την αγάπη προς τη θυσία και άσπρη που συμβολίζει την αγνότητα.
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!ΠΟΣΑ ΕΧΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΚΟΜΑ!!!!!!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ

Το πλήθος αδέσποτων ζώων είναι μια θλιβερή πραγματικότητα στο Δήμο μας στο Δήμο Χαϊδαρίου. Μια πραγματικότητα την οποία οφείλουμε να την αλλάξουμε.. Μέσα από την υποψηφιότητά μου στο συνδυασμό" Χαϊδάρι ξανά" του Βαγγέλη Ντηνιακού ,ένα συνδυασμό που σκύβει με ευαισθησία σε αυτά τα προβλήματα, ευελπιστώ ότι θα μπορέσω να βοηθήσω τους μικρούς μας φίλους. Ευτυχώς που υπάρχουν δημότες ευαισθητοποιημένοι και έδεσαν τα χτυπημένα ποδαράκια του σκύλου και στήθηκε ένα μικρό χαρτόκουτο για σπίτι 😩 Κατερίνα Κυπραίου: Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος "Χαϊδάρι ξανά"

ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΠΑΛΙ

ΜΕ ΧΑΣΑΤΕ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ !ΑΡΡΩΣΤΗΣΑ ΠΟΛΥ!ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΨΟΦΟΚΡΥΟ! ΑΣΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΤΖΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΡ ΚΟΝΤΙΣΙΟΝ!ΜΑ ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ. ΕΥΤΥΧΩΣ Ο ΤΟΝ ΕΦΕΡΕ ΧΘΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΖΕΣΤΑΘΗΚΕ ΤΟ ΚΟΚΑΛΑΚΙ ΜΑΣ! ΧΘΕΣ ΗΤΑΝ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ Ο ΤΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ  ΕΤΟΙΜΑΣΕ ΕΝΑ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ ΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΙΑ. ΦΟΥΛ ΚΑΨΟΥΡΗΣ Ο ΤΥΠΟΣ! ΑΝ ΚΑΙ ΔΕ ΜΕ ΗΘΕΛΕ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΟΣΗ ΩΡΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕ ΕΓΩ ΚΡΥΦΤΗΚΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΤΡΑΠΕΖΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΒΑΣΑ. ΣΑΣ ΣΤΙΣ ΓΡΑΦΩ!ΠΕΡΙΤΤΟ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΜΟΥ ΤΡΕΧΑΝ ΤΑ ΣΑΛΙΑ ΜΟΥ !ΤΥΧΕΡΗ ΚΑΤΙΑ !ΟΤΑΝ ΓΥΡΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΕΙΝΕ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΝΤΙΚΡΙΖΟΝΤΑΣ  ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ : ΣΑΜΠΑΝΙΑ ΝΑ ΡΕΕΙ  ΜΟΥΣΙΚΗ,ΚΕΡΙΑ ΝΑ ΣΙΓΟΚΑΙΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΝΟΤΕΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ.ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΙ ΓΕΥΤΕΙΤΕ!!  Υλικά για το risotto 1 σκελίδα σκόρδο 2 ποτήρια του νερού 50 γρ. βούτυρο για το τσιγάρισμα του κρεμμυδιού (
Ο... ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ!!!!                                Ο Βασίλης Μαθιουδάκης, φωτογράφος που βρίσκεται στη Γαύδο, συγκέντρωσε συγκλονιστικό υλικό από τους 170 ναυαγούς μετανάστες. Από τις στιγμές της άφιξης όπου τα ρούχα τους βρίσκονται σκορπισμένα. Και όμως κάποιοι χαμογελούν. Και κάνουν το σήμα της νίκης. Επειδή κατόρθωσαν να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Και μετά, από την πορεία τους από την παραλία της Τρυπητής στο Καστρί. Παιδιά που κλαίνε καθώς περιθάλπτονται, άγνωστο για ποιο λόγο. Ίσως, έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Μόνη παρηγοριά η ακούραστη συμπαράσταση των λίγων κατοίκων του νησιού οι οποίοι υπό αντίξοες συνθήκες και αποκλεισμένοι από την κακοκαιρία προσφέρουν ότι έχουν, λίγες ημέρες πριν την Ανάσταση του Χριστού. Δεν είναι αυτό το πιο δυνατό αναστάσιμο μήνυμα; Το πιο ανθρώπινο αληθινό Πάσχα; Οι χώροι δεν επαρκούν για να φιλοξενήσουν όλους τους ανθρώπους. Κάποιοι έμειναν στο δημαρχείο. Άλλοι στο σχολείο της Γαύδοι. Όμως και αρκε